Siirry pääsisältöön

Salaatti-uutisia


Salaatin kasvatus sujuu hyvin. Eka istutettu salaatti on jo syöty, nyt seurailen lähteekö se uudelleen kasvamaan, yksi pieni uusi lehti on lähtenyt kasvamaan. Toinen salaatti on tämä, siinä on kolme erillistä kasvia. Sellaisen opin kun ihmettelin kuinka pitkäksi salaatti voikaan kasvaa, että jossain vaiheessa kannattaa napsaista se saksilla poikki ja käyttää ne lehdet ensin. Ilmeisesti todella pitkäksi kasvaessaan mausta tulee kitkerähkö, joten tolkuttoman pitkällä salaatilla ei välttämättä mitään voita. 

Vuoden ekat nokkoset, raparperit ja mintutkin on kerätty. Tuli niin kiire niiden kanssa, että päädyttiin pakastamaan ne, muuten varmaan oltaisiin kuivattu nokkoset ainakin. Chocochili-blogista löytyikin jo kiva resepti, johon minttua voi käyttää. Tuore minttuhan sopii myös vaikkapa mojitoon. 

Nokkostahan kannattaa kerätä nuorena ennen kukintoa, parhainta sellaisena, tosin vanhempaakin nokkosta voi kyllä käyttää. Miksihän nokkosta nykyään niin vieroksutaan, ennen sitä hyödynnettiin paljon enemmän, siitä tehtiin vaatekuituakin. 

Nokkosta kerättäessä kannattaa kuitenkin muistaa kerätä se puhtaasta paikasta. Nokkosella on hyvä ravintoarvo, piitä 60 kertaisesti verrattuna lehtisalaattiin, C-vitamiinia viisi kertaa enemmän kuin appelsiinissa, rautaa seitsenkertaisesti verrattuna pinaattiin ja kalsiumia kolminkertaisesti verrattuna maitoon. Ja ei maksa mitään!


http://www.fineli.fi/food.php?foodid=334&lang=fi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikonlopun luvut

Olipas hyvä viikonloppu lukemisten suhteen. Satuin viikolla Kaisaniemessä sijaitsevaan pohjoismaiseen kirjastoon, mikä kultakaivos! Siellä oli todella mielenkiintoisia elokuvia ja mikä parasta, valtava määrä uusia kirjoja, joiden perässä en yleensä kirjastoissa juokse, sillä ne ovat hyvin suosittuja. Nyt sain napattua kuvassa olevat kirjat ja muistaakseni jonkun neljännenkin sekä kolme elokuvaa. Samalla tulee helpommin tutustuttua omaan tai meitä lähellä olevien kulttuurien tuotteisiin. Tuntuu, että Kanadan matkani ja joidenkin pohdintojeni jälkeen kärsin tällä hetkellä angloamerikkalaisen maailman ähkystä ja yritän korvata sitä jollakin muulla. Toisaalta lainasin silti yhden ainakin osin amerikkalaisen kirjan.. Aloitin Katriina Järvisen ja Laura Kolben kirjasta Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa - Nykysukupolven kokemuksia tasa-arvosta. Minusta tuntuu, että olen lukenut niin paljon vastaavia kirjoja, että tuo ei ollut mikään varsinainen ahaa-elämysten voittokulku min...

Vegaanista leivän päälle

Vegaani ja kasvissyöjä miettivät usein, mitä laittaa leivän päälle tästä eteenpäin. Juustolla yritän herkutella aika harvakseltaan, sehän on aikamoinen ilmastotuholainen, sen muuten ymmärtää hyvin viimeistään sitten, kun itse kokeilee tehdä juustoa, kuinka paljon raaka-aineitakin menee sellaiseen pieneen möykkyyn. Esimerkiksi tältä sivulta voi katsoa, että juuston hilijalanjälki on 13 kg CO2ekv. Sitä en heti keksinyt, mitä tuo ekv tässä yhteydessä tarkoittaa. Esimerkiksi soijalla vastaava luku on 1 kg CO2ekv. http://www.lisaalihasta.fi/ymparisto/ruoka_kuormittaa/elintarvikkeiden_hiilijalanjalki/elainperaiset/index.php Kuvassa oleva seesaminsiemenistä tehty tahini on yksi vastaus kysymykseen. Siinä on myös 23 grammaa proteiinia 100 grammassa. Näin kevätaikaan viitsii heittää jo kurkkuakin kyytipojaksi, talvisin suolakurkku on kiva. Muita mieleen tulevia leivänpäällisiä ovat esimerkiksi täysin kasvisperäinen Keiju-levite, sopii siis vegaanille, sekä erilaiset pestot.

Aaton tunnelmaa

Laitoin aiemmin kuvia, mutta olivatkin suurena kauhean hämäriä, joten korvataan ne tällä yhdellä :) Lähetetty Windows Phonesta