Siirry pääsisältöön

Kasvissyöjän tai vegaanin herkkuja


Kävin yksi päivä palloilemassa Stockmannin Herkussa. Muistelin jotenkin, että se olisi kiva paikka, mutta ahdistuinkin tavaran paljoudesta, myytävänä olevasta hanhenmaksesta ja Herkun asiakkaista. No, nappasin kuitenkin muutamia juttuja kokeiluun.

Ostin luomu-colaa, vihreää oliivitapenadia  (uusi sana) ja munakoisoja tomaattikastikkeessa. Munakoisot näistä varmaan ovat ekologisimpia, käsittääkseni colajuomien ja oliivien viljely imee aika hirveästi vettä. Aina on myös kiva ostaa jonkun muun kuin Coca-Cola Companyn tuotteita. Kola on oma paheeni kyllä.

En ole mikään ravintoasiantuntija, mutta huomio kiinnittyi luomu-kolassa myös siihen, että se on makeutettu agave-siirapilla sokerin sijasta. Ilmeisesti sen ravintoarvot ovat sokeria paremmat:

http://www.olivialehti.fi/jenseninkiusaus/2009/09/tunnetko-jo-agavesiirapin/

Toisaalta se tuntuu tulevan kaukaa, minkähänlainen muuten on sen tuotantoprosessi? Saa valaista jos tietää. Tuossa kolassa oli myös hauska pähkinäinen vivahde. Tölkin hintakin oli melko kohtuullinen, varmasti alle parin euron se jäi, jos ei lähempänä euroa.

Oliivitapenadi ja munakoiso tulevat järjestyksessä Italiasta ja Kreikasta. Aina kun ostan jotakin Kreikassa tuotettua, niin ainakin kuvittelen, että siitä olisi heidän kurjalle tilanteelleen jotakin hyötyä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikonlopun luvut

Olipas hyvä viikonloppu lukemisten suhteen. Satuin viikolla Kaisaniemessä sijaitsevaan pohjoismaiseen kirjastoon, mikä kultakaivos! Siellä oli todella mielenkiintoisia elokuvia ja mikä parasta, valtava määrä uusia kirjoja, joiden perässä en yleensä kirjastoissa juokse, sillä ne ovat hyvin suosittuja. Nyt sain napattua kuvassa olevat kirjat ja muistaakseni jonkun neljännenkin sekä kolme elokuvaa. Samalla tulee helpommin tutustuttua omaan tai meitä lähellä olevien kulttuurien tuotteisiin. Tuntuu, että Kanadan matkani ja joidenkin pohdintojeni jälkeen kärsin tällä hetkellä angloamerikkalaisen maailman ähkystä ja yritän korvata sitä jollakin muulla. Toisaalta lainasin silti yhden ainakin osin amerikkalaisen kirjan.. Aloitin Katriina Järvisen ja Laura Kolben kirjasta Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa - Nykysukupolven kokemuksia tasa-arvosta. Minusta tuntuu, että olen lukenut niin paljon vastaavia kirjoja, että tuo ei ollut mikään varsinainen ahaa-elämysten voittokulku min...

Vegaanista leivän päälle

Vegaani ja kasvissyöjä miettivät usein, mitä laittaa leivän päälle tästä eteenpäin. Juustolla yritän herkutella aika harvakseltaan, sehän on aikamoinen ilmastotuholainen, sen muuten ymmärtää hyvin viimeistään sitten, kun itse kokeilee tehdä juustoa, kuinka paljon raaka-aineitakin menee sellaiseen pieneen möykkyyn. Esimerkiksi tältä sivulta voi katsoa, että juuston hilijalanjälki on 13 kg CO2ekv. Sitä en heti keksinyt, mitä tuo ekv tässä yhteydessä tarkoittaa. Esimerkiksi soijalla vastaava luku on 1 kg CO2ekv. http://www.lisaalihasta.fi/ymparisto/ruoka_kuormittaa/elintarvikkeiden_hiilijalanjalki/elainperaiset/index.php Kuvassa oleva seesaminsiemenistä tehty tahini on yksi vastaus kysymykseen. Siinä on myös 23 grammaa proteiinia 100 grammassa. Näin kevätaikaan viitsii heittää jo kurkkuakin kyytipojaksi, talvisin suolakurkku on kiva. Muita mieleen tulevia leivänpäällisiä ovat esimerkiksi täysin kasvisperäinen Keiju-levite, sopii siis vegaanille, sekä erilaiset pestot.

Aaton tunnelmaa

Laitoin aiemmin kuvia, mutta olivatkin suurena kauhean hämäriä, joten korvataan ne tällä yhdellä :) Lähetetty Windows Phonesta