Siirry pääsisältöön

Syömisiä

Selailin puhelinta ja huomasin, että viime aikoina on tullut syötyä hyvääkin. Jokin aika sitten sain suppilovahveroita, ja väliaikakortteerissani sattui olemaan turkkilaista jogurttia, joten päätin tehdä sienitäytteisiä lättyjä. Lättytaikina muuten onnistuin yllättävän hyvin ilman kananmunaakin, muistaakseni lisäsin hiukan soijajauhoja, vaikka ei niitä ohjeessa ollut. Täytteeseen laittelin kai vain raakaa sipulisilppua, mausteita ja sienet. Valkosipuli, pippuri ja suola saattoivat olla mausteet. 



Eräs uudempi tuttavuuteni taas tuntuu pitävän muffinssien eli muffien teosta tai ainakin syömisestä, joten niitäkin on tullut väkerrettyä. Tällä kertaa päälle tuli kinuski-täyte. 


Ravintolapäiväänkin osallistuimme taas viikonloppuna espanjalais-marokkolaisella teemalla. Mielestäni olosuhteet huomioiden päivä sujui ihan hyvin, etukäteisvalmistelut ja kokeilut kun jäivät aika olemattomiksi. Kesällä optimoimme kaiken todella tarkasti, ihan vain rahankin vuoksi. 

Alla olevassa kuvassa valmistuu kasvis-couscous, josta tuli kyllä hyvää, kiinnostaisi kokeilla tuota uudestaankin. Mausteiden tuoksu oli huumaava. Tarjosimme myös espanjalaista omelettia, mikä oli itselleni pieni myönnytys, kun en niin noita kananmunia haluaisi ostella, mutta menihän se teemaan ja en halunnut liikaa tiukkistella, kun ravintolapäivän kumppanini halusi juuri tämän ruokalajin mukaan. Onnistunutta kuvaa ei omeletista taida olla.


Jälkiruoaksi tarjoilimme riisimaidoksi kutsuttua espanjalaisherkkua. Muuten muistutti itse asiassa riisipuuroa aika paljon, mutta maustemaailma on todella raikas, mukana oli ainakin appelsiinin ja sitruunan kuorta ja tietysti muitakin mausteita. Samapa tässä, tavallista maitoa ja riisiä en omassa ravintolassani tarjoaisi, mutta tällä kertaa menimme enemmän tuttavani idealla ja espanjalaisella teemalla. 

Riisin viljely kuluttaa aivan valtavasti vettä ja riisi raijataan toiselta puolelta maapalloa meille, joten sen ympäristövaikutukset ovat aika karseat. Olen yrittänyt ottaa riisin suhteen sellaisen politiikan, että jos ostan sitä, niin se saa olla vain erityistilaisuuksiin, muuten yritän siitä itseni vieroittaa. Jouluna riisipuuro maistuu monelle, mutta mikseipä joku ekologisempikin herkku? Ihan kaikkia perinteitäkään ei ole silti kiva romukoppaan heittää jos ne ovat rakkaita. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikonlopun luvut

Olipas hyvä viikonloppu lukemisten suhteen. Satuin viikolla Kaisaniemessä sijaitsevaan pohjoismaiseen kirjastoon, mikä kultakaivos! Siellä oli todella mielenkiintoisia elokuvia ja mikä parasta, valtava määrä uusia kirjoja, joiden perässä en yleensä kirjastoissa juokse, sillä ne ovat hyvin suosittuja. Nyt sain napattua kuvassa olevat kirjat ja muistaakseni jonkun neljännenkin sekä kolme elokuvaa. Samalla tulee helpommin tutustuttua omaan tai meitä lähellä olevien kulttuurien tuotteisiin. Tuntuu, että Kanadan matkani ja joidenkin pohdintojeni jälkeen kärsin tällä hetkellä angloamerikkalaisen maailman ähkystä ja yritän korvata sitä jollakin muulla. Toisaalta lainasin silti yhden ainakin osin amerikkalaisen kirjan.. Aloitin Katriina Järvisen ja Laura Kolben kirjasta Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa - Nykysukupolven kokemuksia tasa-arvosta. Minusta tuntuu, että olen lukenut niin paljon vastaavia kirjoja, että tuo ei ollut mikään varsinainen ahaa-elämysten voittokulku min...

Vegaanista leivän päälle

Vegaani ja kasvissyöjä miettivät usein, mitä laittaa leivän päälle tästä eteenpäin. Juustolla yritän herkutella aika harvakseltaan, sehän on aikamoinen ilmastotuholainen, sen muuten ymmärtää hyvin viimeistään sitten, kun itse kokeilee tehdä juustoa, kuinka paljon raaka-aineitakin menee sellaiseen pieneen möykkyyn. Esimerkiksi tältä sivulta voi katsoa, että juuston hilijalanjälki on 13 kg CO2ekv. Sitä en heti keksinyt, mitä tuo ekv tässä yhteydessä tarkoittaa. Esimerkiksi soijalla vastaava luku on 1 kg CO2ekv. http://www.lisaalihasta.fi/ymparisto/ruoka_kuormittaa/elintarvikkeiden_hiilijalanjalki/elainperaiset/index.php Kuvassa oleva seesaminsiemenistä tehty tahini on yksi vastaus kysymykseen. Siinä on myös 23 grammaa proteiinia 100 grammassa. Näin kevätaikaan viitsii heittää jo kurkkuakin kyytipojaksi, talvisin suolakurkku on kiva. Muita mieleen tulevia leivänpäällisiä ovat esimerkiksi täysin kasvisperäinen Keiju-levite, sopii siis vegaanille, sekä erilaiset pestot.

Aaton tunnelmaa

Laitoin aiemmin kuvia, mutta olivatkin suurena kauhean hämäriä, joten korvataan ne tällä yhdellä :) Lähetetty Windows Phonesta