Siirry pääsisältöön

Protestanttisesta työetiikasta

"Ilmastoskeptikoiden pitäisi viettää hetki Kiinassa."

Viimeinen osa BBC:n sarjasta Länsimaiden illankoitto (löytyy YLE Areenalta) alkoi lupaavasti protestanttisen työetiikan käsitteen syntymisestä. Sosiologi Max Weber (1864-1920) keksi käsitteen aikoinaan Yhdysvaltain matkallaan. Hän ihmetteli pohjois-amerikkalaisten työintoa ja huomasi lopulta yhteyden protesttanttisessa kirkossa ja työteliäisyydessä. Ihmiset siellä päin eivät ajatelleet tekevänsä työtä työnjohtajilleen vaan jumalalle.

Sen jälkeen harmi kyllä sosiologia ja muut tieteet heitetään ehkä hiukan syrjään ja lähdetään tekemään päätelmiä siitä, että protestanttisuudella ja yhteiskunnan taloudellisella menestyksellä on yhteys. Tuskin asiat aivan näin yksinkertaisesti kulkevat. Aika vähän ohjelmassa otetaan huomioon esimerkiksi sitä, että jos halutaan minkäänlaista maailmanlaajuista tasa-arvoa, niin kulutuksen ja talouden onkin pienennyttävä meillä päin. Lisäksi se on suotuista vielä kestävälle kehityksellekin. Vähemmällä työnteolla ja kuluttamisella voi olla monia positiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan, ihmiset ovat terveempiä, viettävät enemmän aikaa perheidensä kanssa ja heillä on aikaa jopa kuluttaa enemmän, toivottavasti aineettomiin asioihin. Linkkaan vielä tähän aiemman tekstini tästä aiheesta. Emme ole siis jäämässä jälkeen, vaan olemmekin edellä! :

http://ajatuksienblogi.blogspot.fi/2012/09/lukemisia.html

Ohjelmassa esiin nostettiin länsimaiden kuusi menestystekijää, jotka ovat kuulemma: kilpailu, tiede, demokratia, lääketiede, kuluttajuus ja työetiikka. Ilmeisesti nimenomaan protestanttinen työetiikka, missä työtä tehdään itse jumalalle. En voi olla sanomatta, että oiva resepti ihmisten hiljentämiseen esimerkiksi vieläkin voimissaan olevista luokkaristiriidoista ja monista muista työläistä piinaavista asioista. "Älä valita, teethän työtä sentään itse Jumalalle." Mielestäni ennemmin voitaisiin lähteä katsomaan ongelmia ratkaisukeskeisesti ja ihmisten omista lähtökohdista. Väestötieteen ensimmäisestä kurssista jäi mieleen ainakin se, että parhaat muutokset lähtevät ihmisistä itsestään, ja muutos on hidasta.

http://areena.yle.fi/tv/1536144

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä lintu?

Tää video on kyllä viime vuoden kesäkuulta. Videon kuvaaja heiluu ihan onnettomasti ja tietenkin puhuu päällekin. Mutta menköön. Kannattaa muuten lukea tähän lintuun liittyvä klassikkokirja.

Naamio

Lähetetty Windows Phonesta