Siirry pääsisältöön

Helsinkiläisen tanssin historiaa


Kävipä eilen tuuri, löysin tuon kirjan Zodiak – Uuden tanssin tähden (kuva: Antikvaari.fi) eurolla Otavan kirjakaupasta. Surullistakin kyllä, eurolla kirja, se on jo aika liian halpa, niin kuin kirjat monesti ovat. Olen aina vähän säälitellyt sitä, että koko elämän on tanssinut, mutta tavallaan teoriapuoli on jäänyt hieman suppeaksi, tässäpä hyvä kirja kartuttamaan sitäkin, liittyen nykytanssin tuloon Suomeen.

Itselle, joka on sieltä 90-luvun alusta tanssinut, tuntuukin aika hullulta ajatella, että varsinkin uudempien tanssien historia Suomessa on aivan hillittömän lyhyt, 80-luvulla kun Zodiak pikkihiljaa aloitti ottamalla askelia eri suuntiin, ei vielä ollutkaan nykytanssin saralla paljon mitään, mikäli oikein ymmärsin. Ooppera ja sillä selvä.

Sitten heti rupesikin näkemään tanssin historian hienona jatkumona, ja osaa arvostaa niitä asioita, mitä siinä nyt tapahtuu, vaikkapa tanssin jonkunlainen lisääntynyt avoimuus kaikille, vaikka Wannabe Ballerinasin kaltaiset ryhmät. Zodiakia aluksi kummasteltiin ja paheksuuttiinkin, mutta ajatelkaa mitä se nyt on. Paikan lunastaminen kesti kauan, aluksi se oli ikäänkuin teatterin kyljessä, suomalaisia tanssiryhmiä usein on kutsuttukin tanssiteattereiksi, mikä on ainakin minua hämännyt valtavasti. Mutta tämä kai lähinnä historiallisista syistä.

Ainakin itselle tuli ajatus siitä, että ehkä nyt on muotoutumassa uusi käsitys siitä, kuinka tanssi todellakin kumpuaa meistä kaikista, ja kuuluu meille kaikille. Minulla on paljon tulevaisuuden haaveita liittyen tanssiin, joten kaikki nämä ajatukset ovat aivan kullanarvoisia. Aion mielenkiinnolla lukea tuota kirjaa lisää, mitähän kaikkea muuta sieltä löytyykään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä lintu?

Tää video on kyllä viime vuoden kesäkuulta. Videon kuvaaja heiluu ihan onnettomasti ja tietenkin puhuu päällekin. Mutta menköön. Kannattaa muuten lukea tähän lintuun liittyvä klassikkokirja.

Naamio

Lähetetty Windows Phonesta