Siirry pääsisältöön

Ekomatkailua Vilnaan

Sanotaan, että jokaiselle vilnalaiselle on oma kirkko, kyllä niitä onkin tosi paljon. En ole kovin uskonnollinen, mutta tällä reissulla olen piipahtanut jo varmaan ainakin viidessä kirkossa ihan vain olemassa hiljaa. Pääkatedraalissa todistin katolisia menoja, se on kiinnostavaa. Vilna on myös arkkitehtuurin kaupunki.

Kuvat ja teksti ei nyt suostu yhteistyöhön, joten kuvat ensin ja selitykset sitten.

Liettualaiset arvostavat perinteisiä ruokiaan, ja itsekin niistä tykkään, vaikka raskaita ovatkin. Oikeasti kylmä punajuurikeitto on kesän juttu, mutta piti kuitenkin kokeilla.

Vegaaniuteen taipuvana kokee kyllä huonoa omaatuntoa vieraassa ympäristössä, vaikka satuin kerran vegaanipaikkaankin, se oli aika lähellä Pilies-katua.

Vilnassa kiemurtelee parikin jokea, Neriksen toisella puolella on vanha ja toisella uusi kaupunki. Tykkään kyllä kun on paljon puistoja, kukkuloitakin, väljyyttä. Vanhakaupunki on kai suojelukohdekin, niin on kiva, ettei sitä voi miten vain muutella. Vilnan kaupunkikaavassa on jotenkin järkeä ja estetiikallakin on osansa.

Oopperatalo on ehkä vähän neuvostomöhkäle, mutta täällä esimerkiksi baletti on kaikkien juttu, ja ainakin viitisen vuotta sitten lippuja sai alkaen kolmella eurolla. Olisin nytkin mennyt, mutta en jaksanut kolmatta kertaa Pähkinänsärkijää..

Olen reippaat pari vuotta välttänyt ja onnistunut olemaan lentämättä, aiemmin olen lentänyt aivan riittävästi. Syyt liittyvät hiilijalanjäljen pienentämiseen. Nyt keväällä olisi taas yhdet häät kaukana Australiassa, en vielä tiedä siitä.

Nyt tulin kuitenkin laivalla Hki-Tallinna ja yöbussilla Tallinna-Vilna, kun rautatie vielä puuttuu.

Olen aiemmin asunutkin Vilnassa, joten ei sinänsä ole turistipaineita, ihan mukavaa on ollut.

Lähetetty Windows Phonesta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo puolukkamehu pakastemarjoista

Tarvitsin eilen mehua, mutta en vain jaksanut kipaista kauppaan. Keksin tehdä puolukkamehua viime kesänä poimituista puolukoista: Litran mehu- litra vettä kattilaan
- yksi pieni purkillinen jäisiä puolukoita
- keitä keskilämmöllä vartti
- lisää lopuksi enintään desi sokeria, ehkä puoli desiä hyvä
- siivilöi kannuun, joka kestää kuumuuden
- anna jäähtyä
- jäljellä olevista marjoista tein smoothien myöhemmin

Hyötypuita

Tuli tästä puusta tai mikä onkaan mieleen, että yhtenä yönä luin avokado-puusta ja keksin, että haluaisin sellaisen kasvattaa avokadon siemenestä. Tarpeeksi googlailtuani kuitenkin tuntui käyvän ilmi, että avokado-puu kyllä Suomessakin kasvaa vaikkapa kattokorkeuteen asti ihan sisätiloissakin. Hedelmiä se todennäköisesti ei kuitenkaan tuota sisäkasvina, jos tuottaisikin, niin useiden vuosien päästä. Jos sen siirtäisi kesäisin ulos, voisi toivoa olla enemmän. Mutta ehkä jos jotakin rupeaa kasvattamaan ja näkee vaivaa, niin saisi siitä jotain hedelmiäkin tulla, kun vettäkin ne taitavat vaatia aika paljon.

Vegaaniset soijarouhepullat

Taas Chocochilin ohje :) Lisäksi tein spagettia ja ruskean kastikkeen.

Lähetetty Windows Phonesta